Nieuwe ontwikkelingen, ons eigen 4BIS cms

We zouden geen 4BIS innovations heten als we geen interesse hebben in het vernieuwen van technologieën. Met zoveel mensen zoveel wensen, die weer ons op nieuwe ideeën kunnen brengen en inspireren tot innovatieve projecten. Zo zijn de meeste 4BIS tools en software ontstaan. Die we vervolgens beschikbaar stellen en een perfecte aanvulling kan zijn op de tech benodigdheden van iedere ondernemer. En daar is het 4BIS cms precies zo’n voorbeeld van!

De afgelopen tijd zijn wij druk bezig geweest met het ontwikkelen van ons eigen cms waar we je nu graag over willen vertellen. Om duidelijk te maken waarin ons cms verschilt, zullen we eerst duiken in de wereld van WordPress, één van de bekendste cms. Maar voordat we dat doen, laten we eerst eens kijken wat een cms nou daadwerkelijk is.

Cms is een afkorting voor Content Management System en is zoals de naam al zegt: een systeem om content mee te beheren op websites. Dit is in essentie vrij simpel maar kan op veel verschillende manieren. Het ene cms kan heel uitgebreid zijn en voor allerlei verschillende websites gebruikt worden, waar anderen gemaakt zijn voor veel specifiekere websites. Dat maakt ook dat de ene cms niet per se beter is dan de andere.


WordPress

Laten we beginnen met WordPress. Iedereen heeft er wel eens van gehoord, misschien heb je het wel eens gebruikt, of gebruik je het dagelijks. Het is een van de meest bekende cms en voor goede redenen. Het is makkelijk, simpel en bovendien gratis. Maar het grootste voordeel zijn de duizenden plug-ins en thema’s die er voor bestaan. Met deze plug-ins en thema’s kun je binnen een handomdraai allerlei functionaliteiten en styling aan je website toevoegen.

Dit klinkt allemaal fantastisch! Echter komt het ook met een aantal grote nadelen die met het toevoegen van plug-ins en thema’s steeds groter worden.

  • Ten eerste kost WordPress veel server capaciteit, dit komt doordat alle plug-ins een vinger in de pap hebben en bij elke aanvraag kijken of zij wat kunnen / moeten doen.

  • Ten tweede zijn de uitbreidingsmogelijkheden gelimiteerd. Doordat websites zijn verweven met de functionaliteiten van WordPress en hier voor altijd aan vast zitten. Dat maakt het onmogelijk om nieuwe functionaliteiten aan een website toe te voegen zonder ze aan WordPress toe te voegen.

  • Ten derde kost het vaak relatief veel tijd om met WordPress van idee tot aan een uitgewerkte website te komen. Al helemaal wanneer je snel een simpele website wilt neerzetten.

  • En wanneer je website eenmaal draait is het beheren van WordPress ook een ingewikkelde klus. De verschillende plug-ins, thema’s en WordPress zelf moet je regelmatig updaten. Bij deze updates gebeurt het helaas vaak dat er: dingen niet meer ondersteund worden, functionaliteit kapot gaat, de styling overhoop komt te liggen en nog vele andere problemen.

Deze problemen komen bijna allemaal voort uit het feit dat WordPress samen met de website een systeem vormen en ze dus onafscheidelijk van elkaar zijn.

Kortom WordPress is niet altijd ideaal.


Waarom een eigen cms ontwikkelen?

Dit brengt ons bij de vraag: waarom wij het nodig vonden om een eigen cms te ontwikkelen?

In het verleden hebben wij veelal gebruik gemaakt van WordPress en hoewel het voor veel sites nog steeds de beste oplossing is, is dat door de eerder genoemde nadelen niet altijd. Ook andere cms buiten WordPress om, blijken niet te voldoen niet aan onze eisen. Dat komt door een type website waar wij vaak mee te maken krijgen maar dus nooit een passend cms voor hebben gevonden. Voor dit type site hebben we namelijk een cms nodig met de volgende eigenschappen:

  • De mogelijkheid om in korte tijd een simpele website / landingspage online te kunnen zetten.

  • Het moet minimale server capaciteit in beslag nemen.

  • De sites die er gebruik van maken mogen niet worden gelimiteerd door de mogelijkheden van het cms. Oftewel: de site is de baas en niet het cms.

  • Het moet goed te gebruiken zijn voor mensen zonder technische kennis.

  • Meertalige content moet een standaard functionaliteit zijn.

  • Het moet te integreren zijn met bestaande sites.

Een aantal van deze eigenschappen staan haaks op die van WordPress en vergen daarbij een compleet andere kijk. Wat ons heeft geleid tot de keuze om het cms en de site onafhankelijk van elkaar te maken. Een website zal hiermee in de toekomst nooit meer door het cms in de weg gezeten worden. Tegelijkertijd zal daarmee de opstarttijd van een website minder worden, doordat er niet een heel nieuw systeem moet worden opgezet maar in plaats daarvan een simpele site kan worden gemaakt die alleen verbonden hoeft te worden met het cms.


Hoe we dat hebben aangepakt?

We hebben besloten om de softwareontwikkeling in het PHP framework Symfony te doen. Omdat dit de structuur biedt de we nodig hebben maar toch flexibel genoeg is om niet limiterend te zijn. Daarbij biedt Symfony middels Doctrine ook de tools die we nodig hebben om alle data juist te structureren en op te slaan.

Toen we eenmaal helder hadden wat ons cms moest bevatten zijn we aan de slag gegaan. Vrij vroeg in de ontwikkeling van de eerste versie zijn we al begonnen met het maken van de eerste sites in het cms. Dit hielp onze gedachten op de proef te stellen en om direct te kunnen testen hoe het systeem daadwerkelijk is om te gebruiken. Bovendien werd bevestigd dat het systeem in de basis precies is wat we nodig hebben! In de verdere loop van de ontwikkeling van het systeem zijn we er nieuwe websites in blijven bouwen en hebben we het doorgaans kunnen verbeteren.


Sites in het 4BIS cms:


Waar we nu staan.

Inmiddels maken er zo’n 40 websites gebruik van het 4BIS cms en is zelfs de tweede versie in ontwikkeling. Want zoals bij ieder IT project zijn ook hier gaandeweg weer nieuwe ideeën en wensen ontstaan. De belangrijkste punten voor de volgende versie zijn:

  • Het verbeteren van de UX (User Experience, ofwel, de gebruiksvriendelijkheid).

  • Het verder uitwerken van de systemen uit de eerste versie.

  • Alle sites die gebruik maken van het cms gelijktrekken op het gebied van updates.

  • Een compleet nieuwe look-and-feel.

  • Updaten naar Symfony 6.


En dat is nog niet alles...

We hopen in de komende periode de eerste websites live te zetten in de nieuwe versie van het systeem. Maar het eerste belangrijke punt in de toekomst is om alle bestaande sites te updaten naar versie twee, en om alle geplande features af te ronden.

Daaropvolgend starten we met het realiseren van ons aanvullende idee; om WebshopGenie te maken. WebshopGenie zal een uitbreiding worden van het cms en het mogelijk maken om webshops te maken, op basis van dezelfde principes als 4BIS cms.


Wat betekent dit voor jou?

In dit artikel hebben we een aantal technische voordelen van ons cms besproken, maar wat betekent dit voor de gewone ondernemer?

  • De mogelijkheid om in korte tijd een simpele website / landingspage online te zetten.

    Dit zorgt voor een aanzienlijk snellere time to market!

  • Het gebruikt minimale server capaciteit.

    Kortom: je site kan meer traffic aan zonder dat hij traag word!

  • De sites die er van gebruik maken worden niet gelimiteerd door de mogelijkheden van het cms.

    Hierdoor zijn toekomstige uitbreidingen van je site sneller en goedkoper te implementeren!

  • Het is goed te gebruiken voor mensen zonder technische kennis.

    Je kunt dus zelf zonder moeite aanpassingen maken aan je site!

  • Meertalige content is een standaard functionaliteit zijn.

    Voeg in een handomdraai meerdere talen toe aan je site!

  • Het integreert zijn met bestaande sites.

    Dit betekent dat het systeem snel gekoppeld kan worden aan je huidige en bestaande site(s)!

Lees hier onze blogs!

Breid je kennis uit met de 4BIS Blog...

Wat is een widget?

Software-modernisering, kennisbank, React, Bedrijfssoftware

Veel mensen komen widgets tegen, maar deze zijn niet altijd duidelijk. Zoveel mensen vragen zich af: wat is een widget? Wat een widget precies is leggen wij in deze blog uit.

Lees meer

WP admin error 500 in Wordpress: 5 oplossingen

WordPress, kennisbank

De WP admin error 500 in Wordpress komt bijzonder vaak voor. De Internal Server Error met statuscode HTTP error 500 is minder makkelijk op te lossen dan andere errors, waarbij de oplossing vaak voor de hand ligt. De HTTP error 500 kan veroorzaakt worden...

Lees meer

WordPress en Plugins – Een wereld die voor je open gaat!

WordPress, Webontwikkeling, Ecommerce / Webshop, kennisbank, WooCommerce

Met plugins kan je functionaliteit van wordpress uitbreiden of geheel nieuwe functies aan wordpress toevoegen. Plugins kan je zelf maken, mits je verstand hebt van php, of je kan ze downloaden.

Lees meer

En wat kunnen we voor jou betekenen?_

Wil je meer weten of heb je interesse? Neem dan gerust direct contact met ons op, per telefoon of via de mail.
Of maak gebruik van één van onze contactformulieren zodat we je zo snel en gepast mogelijk antwoord kunnen geven. We horen graag van je!

back to top