WordPress plugins

Webontwikkeling, WordPress

Gepubliceerd: 06.11.2023

Als je wel eens een eigen website hebt gehad of websites hebt beheerd, ben je waarschijnlijk bekend met WordPress. WordPress is momenteel het meest gebruikte CMS-systeem. WordPress biedt de mogelijkheid voor het toevoegen van plugins. Met deze plugins kun je de functionaliteit van de websites flink uitbreiden. Echter kan het installeren van plugins ook nadelen met zich mee brengen.

Voordelen WordPress plugins

WordPress plugins kunnen je erg helpen bij het snel opzetten van je website en de functionaliteit daarop.

Website functionaliteit aanpassen

WordPress plugins bieden je de mogelijkheid om je website functionaliteit flink aan te passen en uit te breiden. Je kunt het zo gek niet bedenken; formulieren, e-commerce modules, social media integratie en rapporten aanmaken. Met WordPress plugins kun je een simpele website veranderen in een echte webshop of forum.

Community

Omdat WordPress een groot en bekend CMS-systeem is, zijn er veel ontwikkelaars die zich op Wordpress plugins? focussen. Bekende WordPress plugins zoals WooCommerce of NinjaForms worden regelmatig geupdatet. Ook bieden sommige plugin makers de mogelijkheid voor een klantenservice waar je terecht kunt met vragen of problemen.

Eigen plugins

Je hebt natuurlijk ook altijd nog de mogelijkheid om je eigen WordPress plugin te schrijven! Of wij kunnen het voor je doen! Je kunt voor WordPress je eigen plugins schrijven en installeren op je website. Dit kun je in principe zonder restricties doen. Mocht je je plugin openbaar willen maken op de worpdress.org website, dan moet je code voldoen aan een aantal richtlijnen.

Nadelen van WordPress plugins

Hoewel WordPress plugins erg handig kunnen zijn, is het niet altijd verstandig om zomaar alle plugins die je wilt te installeren. Het kan ook nadelen hebben.

Veiligheidsrisicos

Sommige WordPress plugins worden niet (meer) regelmatig onderhouden. Dit kan ervoor zorgen dat een geïnstalleerde plugin een kwetsbaarheid heeft die misbruikt kan worden. Bij het gebruiken van plugins, of open source code in het algemeen, is het belangrijk dat je oplet dat je de code van een betrouwbare bron haalt.

Prestatieproblemen

Een van de meest voorkomende problemen bij WordPress plugins is dat ze de prestaties van de websites drastisch kunnen verslechteren. Niet alle WordPress plugins zijn goed geoptimaliseerd. De laadtijden van je website kunnen omhooggaan, wat ervoor zorgt dat zoekmachines je website minder zullen waarderen. Sommige plugins hebben ook de eigenschap om files of database tabellen aan te maken, maar deze vervolgens niet te verwijderen bij het de-installeren van de plugin. Dit zorgt ervoor dat je met onnodige tabellen en files zit.

Compatibiliteit

Wanneer je meerdere plugins toevoegt aan je website, kan het gebeuren dat je compatibiliteitsproblemen krijgt. Sommige plugins werken niet goed met elkaar samen. Dit kan ervoor zorgen dat je website op bepaalde plekken foutmeldingen geeft, vastloopt of over het algemeen niet meer goed werkt. Dit probleem kan ook nog eens lastig te achterhalen zijn, omdat het niet altijd duidelijk wordt gemaakt door welke plugins het probleem precies wordt veroorzaakt.

Conclusie

WordPress-plugins kunnen je snel nieuwe functionaliteit aan je website toevoegen. Zorg er altijd voor dat de plugins die je gebruikt goed worden onderhouden en dat je de nieuwste versie hebt. Installeer niet te veel plugins op je website, want dit kan leiden tot compatibiliteitsproblemen en lange laadtijden.

Wanneer je complexe functionaliteit aan je website wilt toevoegen, is het verstandig om de mogelijkheden met ons te bespreken. Niet alle problemen kunnen (of moeten) met plugins worden opgelost.

Lees hier onze blogs!

Breid je kennis uit met de 4BIS Blog...

Wat is een widget?

Software-modernisering, kennisbank, React, Bedrijfssoftware

Veel mensen komen widgets tegen, maar deze zijn niet altijd duidelijk. Zoveel mensen vragen zich af: wat is een widget? Wat een widget precies is leggen wij in deze blog uit.

Lees meer

WP admin error 500 in Wordpress: 5 oplossingen

WordPress, kennisbank

De WP admin error 500 in Wordpress komt bijzonder vaak voor. De Internal Server Error met statuscode HTTP error 500 is minder makkelijk op te lossen dan andere errors, waarbij de oplossing vaak voor de hand ligt. De HTTP error 500 kan veroorzaakt worden...

Lees meer

WordPress en Plugins – Een wereld die voor je open gaat!

WordPress, Webontwikkeling, Ecommerce / Webshop, kennisbank, WooCommerce

Met plugins kan je functionaliteit van wordpress uitbreiden of geheel nieuwe functies aan wordpress toevoegen. Plugins kan je zelf maken, mits je verstand hebt van php, of je kan ze downloaden.

Lees meer

En wat kunnen we voor jou betekenen?_

Wil je meer weten of heb je interesse? Neem dan gerust direct contact met ons op, per telefoon of via de mail.
Of maak gebruik van één van onze contactformulieren zodat we je zo snel en gepast mogelijk antwoord kunnen geven. We horen graag van je!

back to top