Symfony en WordPress 2 verschillende systemen maar toch zijn er ook genoeg overeenkomsten in dit artikel ga ik een paar voorbeelden geven. Symfony heeft veel meer bundles dan wordpress plugins heeft. Symfony is flexiblerer terwijl wordpress makkelijker te gebruiken is. Symfony is voor performence en wordpress voor gemak. Wil je sneller een website maken gebruik dan WordPress maar voor een website met betere datastructuren gebruik je Symfony.
In eerdere artikelen hebben we het al gehad over symfony, een framework voor de PHP-ontwikkeling. Het wordt gebruikt voor gespecialiseerde software met veel toeters en bellen. Maar als je symfony op de juiste manier inzet kun je het ook als CMS gebruiken. Hierom is Symfony een interessant alternatief Voor WordPress met andere voor en nadelen. Het doel van dit artikel is dan ook om de voor en nadelen te vergelijken van deze twee systemen.
Allereerst wil ik het hebben over de ideeën achter WordPress en Symfony aangezien deze erg verschillend zijn. WordPress is gemaakt als CMS dat houdt in dat het zonder veel aanpassingen voor verschillende dingen gebruikt kan worden. Dit komt door de thema’s en plug-ins en die zorgen ervoor dat je binnen korte-tijd een website kan maken.
Symfony daarentegen is niet ontwikkeld met het doel om als CMS gebruiktte worden. De reden dat Symfony in het leven is geroepen is om complexe systemen te ontwikkelen, ontwikkelingstijd te verkorten door herbruikbare componenten, en ontwikkelaars zoveel mogelijk controle te geven. Deze doelen sluiten ook goed aan bij een CMS, veel herbruikbare code, veel controle, veel uitbreidingsmogelijkheden. De manier waarop ditpraktisch gerealiseerd wordt is door de in eerdere artikelen genoemde: componenten, bundels en templates.
Symfony bundels VS WordPress plug-ins
Een van de raakvlakken tussen WordPress en Symfony zijn bundels/plug-ins. Bundels en plug-ins zijn in grote lijnen hetzelfde, stukjes functionaliteit die door andere mensen ontwikkeld zijn. Een groot verschil is hoeveel er zijn bijvoorbeeld rond de 300.000 bundels, vergeleken ongeveer 60.000 plug-ins. Een ander verschil tussen de twee is de implementatie. Veel WordPress plug-ins kun je na het downloaden meteengebruiken afhankelijk van de functionaliteit en grote natuurlijk. Dit komt om dat er over het algemeen minder configuratie opties zijn. Bij symfony bundels moet je over het algemeen meer tijd besteden aan de implementatie. Maar je hebt daarentegen vaak wel meer configuratie opties.
Symfony pagina’s maken VS WordPress pagina’s maken
Bij het maken van pagina’s hebben WordPress en Symfony ook een aantal raakvlakken. Bij Symfony gebruikt je voor het maken van pagina’s Twig. Twig is een flexibele template-taal dat wil zeggen dat je makkelijk PHP-templates kunt maken door middel van blokken. Twig wordt ook ontwikkeld door dezelfde mensen die Symfony maken. WordPress daarentegen laat je alleen in html werken. Maar WordPress heeft wel veel “drag en drop” builder, dat wil zegen dat je heel simpel met blokken kunt slepen zonder dat je kennis van HTML hebt.
Symfony VS WordPress op de korte termijn
Op de korte termijn zijn er verschillende voor en nadelen bij beide opties. Over het algemeen is WordPress sneller in te zetten, dit komt door de thema’s, plug-ins, en “drag en drop builder”. Symfony daarentegen duurt het over het algemeen iets langer om op te zetten maar je hebt wel meer vrijheid in wat je doet.
Symfony VS WordPress op de lange termijn
Op de lange termijn is WordPress soms moeilijker uit te berijden om dat het een er statische structuur heeft. Een ander nadeel van WordPress is dat het vaak erg zwaar en langzaam is om te draaien. Dit is omdat WordPress heel algemeen is en functies heeft voor veel verschillende typesites. Symfony daarentegen is wel erg flexibel en is het erg makkelijk nieuwe functionaliteit te bouwen boven op een bestaande website. Ook is het erg licht om te draaien omdat je alleen gebruikt wat je nodig hebt en niet meer. Het is alleen moeilijker om mee te werken voor mensen met geen of weinig ontwikkelingskennis
Conclusie
WordPress en Symfony hebben allebei hun voor en nadelen. Voor WordPress zijn de voor delen: gebruiksgemak door simpele plug-ins en thema’s, snel inzetbaar, en weinig ontwikkelingskennis nodig. De voordelen voor Symfony zijn: licht om te draaien, snel, veel aanpassingsmogelijkheden, makkelijk om bestaande (Symfony)website uitte bereiden.
Welke is het best voor jou?
Het is bij deze keuze belangrijk te denken wat je nu wilt en wat je in de toekomst wilt qua datastructuur. Als je te maken hebt met veel verschillende dingen waar van je data op wilt slaan. In dit geval is symfony aan te raden. Gaat het om een website die jou online zichtbaar maakt, dan is WordPress waarschijnlijk een makkelijkere optie. Wil je nou beginnen met een wordpress site neem dan snel contact op met ons support team om de mogelijkheden te bespreken.
Neem contact op