Vendor lock-in

kennisbank, Software-modernisering, B2B

Gepubliceerd: 07.08.2023

Als je begint met het bouwen van je bedrijf, dan is IT vaak niet hetgene waar je druk om wilt maken. Email hosting, website hosting, misschien het hosten van een eigen web applicatie, dat kost allemaal veel tijd en energie

Dit is waarom de meeste mensen zich wenden tot de “tech giants” om deze zorgen uit hun handen te nemen. Tech giants bieden ze “single-button” oplossingen, die precies moeten doen wat je nodig hebt. Het is eenvoudig om extra producten aan te schaffen of nieuwe omgevingen te maken. Echter…

Grote tech bedrijven hebben de gewoonte om te vendor-locken

Vendor lock-in maakt een klant afhankelijk van een leverancier voor producten en diensten, omdat hij niet in staat is om van leverancier te veranderen zonder substantiële omschakelingskosten of ongemak. 
“Vendor lock-in”. Wikipedia, Wikimedia Foundation, 3 jan 2023, https://nl.wikipedia.org/wiki/Vendor_lock-in

Vendor lock-in is een manier om klanten afhandelijk te maken van je producten/services, omdat het overstappen naar een andere (betere) leverancier te veel geld of moeite zou kosten. Voor een vendor lock-in is het wel nodig dat er al een andere betere oplossing mogelijk is. Als de huidige oplossing niet de optimale oplossing is, maar het wordt nog steeds moeilijk gemaakt om over te stappen; dan hebben we het over “vendor dependency/afhankelijkheid” wat net zo frustrerend kan zijn.

Een goed voorbeeld van een vendor lock-in is wat Apple deed toen iTunes net uitkwam. Als je muziek kocht via iTunes, kon je dit enkel luisteren via de iTunes app of via een iPod. Vendor lock-ins die gericht zijn op individuele consumenten zijn vaak minder impactvol dan vendor lock-ins op bedrijven.

Voor sommige bedrijven zal het niet veel uitmaken om gevondor locked te worden, het zal dan alleen maar onhandig zijn. Voor andere bedrijven kan het catastrofaal zijn.

Als je maatwerk software gebruikt en deze maakt gebruik van bijvoorbeeld een API van een groot tech bedrijf en dit tech bedrijf besluit om hun API aan te passen dan kan dat betekenen dat jouw maatwerk software niet meer werkt. Dan kan je hele bedrijfsproces stil komen te vallen en je zult wellicht een grote investering moeten maken om aanpassingen door te voeren.

Investering om uit een vendor lock-in te komen zijn vaak vele malen groter dan meteen de juiste provider kiezen.

Lees hier onze blogs!

Breid je kennis uit met de 4BIS Blog...

WordPress en Plugins – Een wereld die voor je open gaat!

WordPress, Webontwikkeling, Ecommerce / Webshop, kennisbank, WooCommerce

Met plugins kan je functionaliteit van wordpress uitbreiden of geheel nieuwe functies aan wordpress toevoegen. Plugins kan je zelf maken, mits je verstand hebt van php, of je kan ze downloaden.

Lees meer

Onthulling van Tech-Nieuws.nl: Waar Innovatie Samenkomt met Vindingrijkheid

SEO / SEA, Software-modernisering, Webontwikkeling, PHP, Symfony, Digitale Marketing

In het bruisende rijk van technologie is up-to-date blijven niet alleen een noodzaak maar een levensstijl geworden. Met een overvloed aan informatie die ons dagelijks overspoelt, wordt een betrouwbare bron om het laatste technieuws te selecteren en te...

Lees meer

HR software: Zo automatiseer je Human Resource Management

Bedrijfssoftware, Software-modernisering, Webontwikkeling, Automatisering

HRM, ook wel Human Resource Management, is een belangrijk onderdeel voor ieder bedrijf. Vooral als je veel werknemers hebt, is een HR afdeling niet te missen. Het is echter niet nodig om een enorme HR afdeling te hebben. Veel is te automatiseren door...

Lees meer

En wat kunnen we voor jou betekenen?_

Wil je meer weten of heb je interesse? Neem dan gerust direct contact met ons op, per telefoon of via de mail.
Of maak gebruik van één van onze contactformulieren zodat we je zo snel en gepast mogelijk antwoord kunnen geven. We horen graag van je!

back to top