Vendor lock-in

kennisbank, Software modernisering, B2B

Gepubliceerd: 07.08.2023

Als je begint met het bouwen van je bedrijf, dan is IT vaak niet hetgene waar je druk om wilt maken. Email hosting, website hosting, misschien het hosten van een eigen web applicatie, dat kost allemaal veel tijd en energie

Dit is waarom de meeste mensen zich wenden tot de “tech giants” om deze zorgen uit hun handen te nemen. Tech giants bieden ze “single-button” oplossingen, die precies moeten doen wat je nodig hebt. Het is eenvoudig om extra producten aan te schaffen of nieuwe omgevingen te maken. Echter…

Grote tech bedrijven hebben de gewoonte om te vendor-locken

Vendor lock-in maakt een klant afhankelijk van een leverancier voor producten en diensten, omdat hij niet in staat is om van leverancier te veranderen zonder substantiĂ«le omschakelingskosten of ongemak. 
“Vendor lock-in”. Wikipedia, Wikimedia Foundation, 3 jan 2023,

Vendor lock-in is een manier om klanten afhandelijk te maken van je producten/services, omdat het overstappen naar een andere (betere) leverancier te veel geld of moeite zou kosten. Voor een vendor lock-in is het wel nodig dat er al een andere betere oplossing mogelijk is. Als de huidige oplossing niet de optimale oplossing is, maar het wordt nog steeds moeilijk gemaakt om over te stappen; dan hebben we het over “vendor dependency/afhankelijkheid” wat net zo frustrerend kan zijn.

Een goed recent voorbeeld is wat Apple deed toen iTunes net uitkwam. Als je muziek kocht via iTunes, kon je dit enkel luisteren via de iTunes app of via een iPod. Vendor lock-ins die gericht zijn op individuele consumenten zijn vaak minder impactvol dan op bedrijven.

Voor sommige bedrijven zal het niet veel uitmaken om gevondor locked te worden, het zal dan alleen maar onhandig zijn. Voor andere bedrijven kan het catastrofaal zijn.

Als je maatwerk software gebruikt en deze maakt gebruik van bijvoorbeeld een API van een groot tech bedrijf en dit tech bedrijf besluit om hun API aan te passen dan kan dat betekenen dat jouw maatwerk software niet meer werkt. Dan kan je hele bedrijfsproces stil komen te vallen en je zult wellicht een grote investering moeten maken om aanpassingen door te voeren.

Investering om uit een vendor lock-in te komen zijn vaak vele malen groter dan meteen de juiste provider kiezen.

Wat doet 4BIS tegen vendor-locken

Bij 4BIS zetten we ons actief in om vendor-lock-in te vermijden, zodat onze klanten de vrijheid hebben om hun software en systemen naar wens te beheren en te veranderen. Een van de belangrijkste strategieën die we hierbij hanteren, is het gebruik van opensourcesoftware. Door opensourceoplossingen te implementeren, zorgen we ervoor dat onze klanten niet afhankelijk zijn van een enkele leverancier voor updates, ondersteuning of uitbreidingen. Opensourcesoftware biedt transparantie, flexibiliteit en een brede community van ontwikkelaars die continu bijdragen aan verbeteringen en beveiligingsupdates. Deze aanpak geeft onze klanten de zekerheid dat ze altijd toegang hebben tot de broncode en kunnen kiezen uit verschillende leveranciers voor ondersteuning, zonder vast te zitten aan dure licentieovereenkomsten of beperkte software-ecosystemen. Bij 4BIS geloven we dat het gebruik van opensourcesoftware niet alleen helpt om vendor-lock-in te voorkomen, maar ook bijdraagt aan innovatie en de duurzaamheid van IT-oplossingen.

Lees hier onze blogs!

Breid je kennis uit met de 4BIS Blog...

En wat kunnen we voor jou betekenen?_

Wil je meer weten of heb je interesse? Neem dan gerust direct contact met ons op, per telefoon of via de mail.
Of maak gebruik van Ă©Ă©n van onze contactformulieren zodat we je zo snel en gepast mogelijk antwoord kunnen geven. We horen graag van je!

back to top