Artificial Intelligence vs Machine Learning: Dit is het verschil

Tegenwoordig worden er veel termen door elkaar gegooid. Zo hoor je wel eens over Artificial Intelligence, maar ook over Machine Learning en misschien zelfs Deep Learning. Hierdoor kan het nogal onduidelijk worden wat nu precies de term is die je zoekt en wilt gebruiken. Daarom leggen we je in deze blog uit wat het verschil is tussen Artificial Intelligence vs Machine Learning.

Eenvoudige uitleg van de termen

In principe hebben we in dit artikel al drie termen genoemd die vrij onduidelijk kunnen zijn: Artificial Intelligence, Machine Learning en Deep Learning. Hieronder zullen we kort uitleggen wat deze drie termen betekenen:

  • Artificial Intelligence: Artificial Intelligence, ook bekend als AI, is een overkoepelende term en wetenschap die zich bezighoudt met het creëren van machines die een bepaalde intelligentie vertonen.
  • Machine Learning: Machine Learning, ook wel bekend als ML, is een onderdeel van AI dat zich richt op technieken waarbij computers kunnen leren op basis van ingevoerde data en patronen.
  • Deep Learning: Deep Learning, ook wel bekend als DL, is vervolgens weer een onderdeel van Machine Learning die zich richt op zogenaamde zelfsturende Machine Learning, waarbij de algoritmes zichzelf slimmer maken.

Kortom, Artificial Intelligence, Machine Learning en Deep Learning hebben veel met elkaar te maken en zijn te zien als categorieën en ondercategorieën. Ze staan altijd in verhouding met elkaar. Echter, er is veel grijs gebied, aangezien er veel snijvlakken, algoritmes en technieken zijn.

Artificial Intelligence vs Machine Learning: Wat is nu precies het verschil?

Artificial Intelligence vs Machine Learning is vrij simpel uitgelegd. Machine Learning is een onderdeel van Artificial Intelligence. Een computer, die we tegenwoordig al snel simpel noemen, is een vorm van AI. AI is een hele brede term die alle kunstmatige intelligentie overkoepelt.

Alles wat (een vorm van) menselijke intelligentie vertoont en door de mens is gemaakt, kan gezien worden als AI. Een manier om te testen of iets onder AI valt, is de Turningtest.

Machine Learning is een groot en belangrijk onderdeel van AI. Het basisprincipe van Machine Learning is dat AI kan leren op basis van ingevoerde data en patronen. Machine Learning zorgt ervoor dat het mogelijk is om relevante informatie uit databanken te halen zonder gestructureerde database.

Machine Learning zien we eigenlijk overal terug tegenwoordig. Denk maar aan de aanbevolen films van Netflix of de aanbevolen producten bij Amazon. Kortom, de AI leert dan de activiteiten die je eerder uitgevoerd hebt.

Deep Learning is nog een stap verder van Machine Learning. Daarbij kan een AI zichzelf bijsturen. Bij Deep Learning kan de AI zich aanpassen op externe data, terwijl dit bij Machine Learning alleen handmatig kan. Het beste voorbeeld van Deep Learning is de zelfrijdende auto.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van AI voor je bedrijf? Neem dan contact met ons op!

Lees hier onze blogs!

Breid je kennis uit met de 4BIS Blog...

Software experiment opzetten: Zo werkt de A/B test

kennisbank, Webontwikkeling, Digitale Marketing

Als je je software wilt optimaliseren, is de A/B test één van de beste manieren om dit aan te pakken. Meestal wordt deze test uitgevoerd op een website, maar het is ook mogelijk om dit voor software te doen.

Lees meer

Webapps vs native apps: Wat is het verschil?

kennisbank, Webontwikkeling, Hosting, Symfony, React, JavaScript

Als je een app wilt laten bouwen voor een smartphone, krijg je te maken met de termen webapp en native app. Maar wat is het verschil nu precies? Het is één van de eerste vragen die je jezelf moet stellen, wil ik een webapp of een native app? Er is geen...

Lees meer

4BIS Innovations Werkt Samen met MyChefsbase

Software modernisering, Webontwikkeling, B2B, Saas, Bedrijfssoftware, Digitale Marketing

Bij 4BIS Innovations zijn we verheugd om ons strategische partnerschap met MyChefsbase aan te kondigen, een toonaangevend restaurantmanagementplatform dat de manier waarop chefs en restaurant eigenaren recepten, menu's en operaties beheren, transformeert.

Lees meer

En wat kunnen we voor jou betekenen?_

Wil je meer weten of heb je interesse? Neem dan gerust direct contact met ons op, per telefoon of via de mail.
Of maak gebruik van één van onze contactformulieren zodat we je zo snel en gepast mogelijk antwoord kunnen geven. We horen graag van je!

back to top