Software experiment opzetten: Zo werkt de A/B test

Als je je software wilt optimaliseren, is de A/B test één van de beste manieren om dit aan te pakken. Meestal wordt deze test uitgevoerd op een website, maar het is ook mogelijk om dit voor software te doen. De A/B test zorgt ervoor dat software of een website makkelijk en prettig te navigeren is. Daarnaast zorgt het voor meer conversies.

Ben je benieuwd wat de A/B test precies is en hoe je dit op moet zetten? Lees dan snel verder!

Wat is de A/B test?

De A/B test is een test die je kunt gebruiken om te kijken wat het beste werkt voor je bezoekers of gebruikers. Het is eigenlijk gewoon een simpele test waarmee je kijkt wat het beste werkt. Dit kan iets simpels zijn als het veranderen van een kleur, maar kan ook iets groots zijn zoals een geheel nieuwe functie.

Door de ene versie aan de ene helft van je gebruikers en de andere versie aan de andere helft te laten zien, kun je testen wat het beste werkt. De A/B test is bij verschillende dingen toe te passen. Denk daarbij aan een website of software, maar ook aan bijvoorbeeld een e-mail.

Het belang van een A/B test

De A/B test is enorm belangrijk voor de marketing. Ondanks dat de mening van een expert veel kan zeggen, is een menselijke mening in sommige gevallen te onduidelijk. Een A/B test kan dus antwoord geven op vragen op het gebied van marketing.

Des te langer je een pagina, software of mail optimaliseert met de A/B test, des te meer conversie, leads, verkopen, gebruikers en uiteindelijk omzet kunt genereren.

Een A/B test klinkt misschien erg lastig. Dit komt omdat je maar één website, één software en één mail hebt die je kunt sturen. Het klinkt erg ingewikkeld om dit te implementeren, maar dat valt gelukkig best mee. Het is mogelijk om verschillende tools te gebruiken om dit voor elkaar te krijgen. Ook is het mogelijk om hier professionele hulp van 4BIS bij te krijgen.

Bij deze tools worden de bezoekers/gebruikers verdeeld in willekeurige groepen en worden de prestaties van deze groepen bijgehouden. Op die manier zie je precies wat er gebeurd.

Waar let je op bij een A/B test?

Er zijn verschillende dingen waar je op kunt letten bij een A/B test. Hieronder staat een lijstje van dingen waar je op moet letten:

• Het doel: Bepaal wat je wilt bereiken met de test. Hierdoor kun je gerichter te werk gaan.
  • Het te testen onderwerp: Kies wat je wilt testen. Dit kan iets simpels, maar ook iets uitgebreids zijn. Kies wel voor maar één onderwerp per keer.
  • Stel een hypothese op: Met een hypothese schrijf je op wat je verwacht. Deze kan later gebruikt worden om de test te toetsen.
  • Verzamel data: Voordat je conclusies trekt, is het belangrijk om voldoende data te verzamelen. Hoe meer data je hebt, hoe duidelijker de uitkomst is.
  • Conclusie: Na het verzamelen van de data kun je een conclusie stellen. Hierbij is het niet alleen belangrijk om te kijken naar het resultaat van de data, maar ook waarom dit eruit komt.

Heb je hulp nodig bij het opzetten of uitvoeren van een A/B test? Neem dan contact met ons op!

Lees hier onze blogs!

Breid je kennis uit met de 4BIS Blog...

Software experiment opzetten: Zo werkt de A/B test

kennisbank, Webontwikkeling, Digitale Marketing

Als je je software wilt optimaliseren, is de A/B test één van de beste manieren om dit aan te pakken. Meestal wordt deze test uitgevoerd op een website, maar het is ook mogelijk om dit voor software te doen.

Lees meer

Webapps vs native apps: Wat is het verschil?

kennisbank, Webontwikkeling, Hosting, Symfony, React, JavaScript

Als je een app wilt laten bouwen voor een smartphone, krijg je te maken met de termen webapp en native app. Maar wat is het verschil nu precies? Het is één van de eerste vragen die je jezelf moet stellen, wil ik een webapp of een native app? Er is geen...

Lees meer

4BIS Innovations Werkt Samen met MyChefsbase

Software modernisering, Webontwikkeling, B2B, Saas, Bedrijfssoftware, Digitale Marketing

Bij 4BIS Innovations zijn we verheugd om ons strategische partnerschap met MyChefsbase aan te kondigen, een toonaangevend restaurantmanagementplatform dat de manier waarop chefs en restaurant eigenaren recepten, menu's en operaties beheren, transformeert.