Als je een app wilt laten bouwen voor een smartphone, krijg je te maken met de termen webapp en native app. Maar wat is het verschil nu precies? Het is één van de eerste vragen die je jezelf moet stellen: wil ik een webapp of een native app? Er is geen simpel antwoord op wat de beste vorm is. Daarom gaan we je in dit artikel uitleggen wat het verschil is tussen deze twee.
Je hebt natuurlijk webapps en native apps, maar er is eigenlijk nog een derde: hybrid apps. Hieronder lichten we alle drie de vormen even kort toe:
Als het verschil tussen de drie soorten apps duidelijk is geworden, kunnen we gaan kijken naar de verschillen. Dit kan het makkelijker maken om te bepalen wat de beste keuze voor je is. Helaas is er in de meeste gevallen geen ‘beste keuze’, maar een bepaalde soort app kan beter voor je uitkomen dan een andere.
Er zijn vier punten die het verschil maken tussen webapps, native apps en hybrid apps:
Native en hybrid apps maken gebruik van de functies van het apparaat, zoals pushberichten, foto’s, etc. Het verschil tussen deze twee is dat de native app de taal van de telefoon perfect spreekt en dit bij hybrid apps niet altijd het geval is. Native apps zijn hierdoor vaak wat efficiënter en sneller dan webapps.
Om een webapp te openen, moet de browser eerst geopend worden. Dit betekent dat je afhankelijk bent van een link en moet wachten op de laadtijd van de browser. Daarom zijn hybrid apps vaak wat sneller dan webapps.
Bij de ontwikkeling ligt het grootste probleem. Native apps moeten apart ontwikkeld worden per besturingssysteem. Voor Android en iOS moet dus een andere vorm gebruikt worden. Dit is geen vorm van kopiëren en plakken helaas.
Webapps hoeven maar één keer gebouwd te worden. Het enige wat hier gedaan moet worden, is optimaliseren voor alle apparaten, maar dit neemt veel minder tijd in beslag, en kost dus ook veel minder.
Hybrid apps zijn weer een beetje een combinatie van deze twee. Aangezien een webapp als basis wordt gebruikt, hoeft deze alleen verder uitgebouwd te worden voor de besturingssystemen.
Eens in de zoveel tijd moet er een update uitgevoerd worden, gewoon als onderhoud van de app. Bij een webapp gaat dit het makkelijkste. Een update wordt hier automatisch uitgevoerd. Een gebruiker maakt altijd automatisch gebruik van de meest recente versie.
Bij native en hybrid apps moet de gebruiker de app zelf updaten via de store die ze gebruiken. Hierdoor kost dit meer tijd en is het in veel gevallen belangrijk dat de app ook werkt als hij niet geüpdatet is.
Het is lastig om specifieke kosten te benoemen voor het ontwikkelen van een app. Wel zijn er enkele richtlijnen die de kosten bepalen. Over het algemeen is een native app het duurste om te ontwikkelen. Daarna komt de hybrid app en als goedkoopste hebben we de webapps.
Heb je hulp nodig bij je keuze voor webapps vs native apps? 4BIS helpt je daar graag mee. Neem contact met ons op om hulp te krijgen bij je keuze!
Ook interessant
Breid je kennis uit met de 4BIS Blog...
Leer hoe applicatie modernisering je organisatie kan helpen. Ontdek tips voor efficiënte en kosteneffectieve applicatie modernisatie.
4BIS Innovations is gespecialiseerd in CRM-oplossingen op maat voor bedrijven in Limburg en Maastricht. Wij ontwikkelen CRM, moderniseren software en bieden naadloze integratie...
Wil je meer weten of heb je interesse? Neem dan gerust direct contact met ons op, per telefoon of via de mail.
Of maak gebruik van één van onze contactformulieren zodat we je zo snel en gepast mogelijk antwoord kunnen geven. We horen graag van je!