Webapps vs native apps: Wat is het verschil?

Als je een app wilt laten bouwen voor een smartphone, krijg je te maken met de termen webapp en native app. Maar wat is het verschil nu precies? Het is één van de eerste vragen die je jezelf moet stellen: wil ik een webapp of een native app? Er is geen simpel antwoord op wat de beste vorm is. Daarom gaan we je in dit artikel uitleggen wat het verschil is tussen deze twee.

De basis van apps

Je hebt natuurlijk webapps en native apps, maar er is eigenlijk nog een derde: hybrid apps. Hieronder lichten we alle drie de vormen even kort toe:

• Native apps: Native apps worden ook wel mobiele apps genoemd. Deze apps moet je via de Playstore of Appstore downloaden en installeren op je telefoon. Native apps moeten voor ieder besturingssysteem apart gebouwd worden.
  • Webapps: Webapps zijn eigenlijk geen ‘echte’ apps. Ze hoeven niet geïnstalleerd te worden, maar kunnen makkelijk gebruikt worden door een URL in je browser in te vullen. Het verschil tussen een website en een webapp is ook nog ter discussie, maar het woord site wordt meestal gebruikt voor statische content om gebruikers te informeren.
  • Hybrid apps: Een hybrid app is eigenlijk een combinatie tussen een native app en een webapp. Deze app kun je downloaden via de Playstore of Appstore en ziet er voor gebruikers uit als een native app. De manier van ontwikkelen is echter anders. De basis van een hybrid app is namelijk een webapp.

De verschillen tussen webapps vs native apps

Als het verschil tussen de drie soorten apps duidelijk is geworden, kunnen we gaan kijken naar de verschillen. Dit kan het makkelijker maken om te bepalen wat de beste keuze voor je is. Helaas is er in de meeste gevallen geen ‘beste keuze’, maar een bepaalde soort app kan beter voor je uitkomen dan een andere.

Er zijn vier punten die het verschil maken tussen webapps, native apps en hybrid apps:

1. Gebruiksvriendelijkheid

Native en hybrid apps maken gebruik van de functies van het apparaat, zoals pushberichten, foto’s, etc. Het verschil tussen deze twee is dat de native app de taal van de telefoon perfect spreekt en dit bij hybrid apps niet altijd het geval is. Native apps zijn hierdoor vaak wat efficiënter en sneller dan webapps.

Om een webapp te openen, moet de browser eerst geopend worden. Dit betekent dat je afhankelijk bent van een link en moet wachten op de laadtijd van de browser. Daarom zijn hybrid apps vaak wat sneller dan webapps.

2. De ontwikkeling

Bij de ontwikkeling ligt het grootste probleem. Native apps moeten apart ontwikkeld worden per besturingssysteem. Voor Android en iOS moet dus een andere vorm gebruikt worden. Dit is geen vorm van kopiëren en plakken helaas.

Webapps hoeven maar één keer gebouwd te worden. Het enige wat hier gedaan moet worden, is optimaliseren voor alle apparaten, maar dit neemt veel minder tijd in beslag, en kost dus ook veel minder.

Hybrid apps zijn weer een beetje een combinatie van deze twee. Aangezien een webapp als basis wordt gebruikt, hoeft deze alleen verder uitgebouwd te worden voor de besturingssystemen.

3. Onderhoud

Eens in de zoveel tijd moet er een update uitgevoerd worden, gewoon als onderhoud van de app. Bij een webapp gaat dit het makkelijkste. Een update wordt hier automatisch uitgevoerd. Een gebruiker maakt altijd automatisch gebruik van de meest recente versie.

Bij native en hybrid apps moet de gebruiker de app zelf updaten via de store die ze gebruiken. Hierdoor kost dit meer tijd en is het in veel gevallen belangrijk dat de app ook werkt als hij niet geüpdatet is.

4. Kosten

Het is lastig om specifieke kosten te benoemen voor het ontwikkelen van een app. Wel zijn er enkele richtlijnen die de kosten bepalen. Over het algemeen is een native app het duurste om te ontwikkelen. Daarna komt de hybrid app en als goedkoopste hebben we de webapps.

Hulp nodig bij je keuze?

Heb je hulp nodig bij je keuze voor webapps vs native apps? 4BIS helpt je daar graag mee. Neem contact met ons op om hulp te krijgen bij je keuze!

Lees hier onze blogs!

Breid je kennis uit met de 4BIS Blog...

Software experiment opzetten: Zo werkt de A/B test

kennisbank, Webontwikkeling, Digitale Marketing

Als je je software wilt optimaliseren, is de A/B test één van de beste manieren om dit aan te pakken. Meestal wordt deze test uitgevoerd op een website, maar het is ook mogelijk om dit voor software te doen.

Lees meer

Webapps vs native apps: Wat is het verschil?

kennisbank, Webontwikkeling, Hosting, Symfony, React, JavaScript

Als je een app wilt laten bouwen voor een smartphone, krijg je te maken met de termen webapp en native app. Maar wat is het verschil nu precies? Het is één van de eerste vragen die je jezelf moet stellen, wil ik een webapp of een native app? Er is geen...

Lees meer

4BIS Innovations Werkt Samen met MyChefsbase

Software modernisering, Webontwikkeling, B2B, Saas, Bedrijfssoftware, Digitale Marketing

Bij 4BIS Innovations zijn we verheugd om ons strategische partnerschap met MyChefsbase aan te kondigen, een toonaangevend restaurantmanagementplatform dat de manier waarop chefs en restaurant eigenaren recepten, menu's en operaties beheren, transformeert.